Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Co to je VOMBAT?

(To, co se dá dohledat na internetu)


ObrazekČeleď vombat - Vombatidae. Tato čeleď má dva žijící druhy vombatů, kteří jsou jedinými vačnatci majícími mnoho společných rysů s placentálními hlodavci. Známější je druh vyskytující se ve státech Viktoria a Nový Jižní Wales - vombat obecný. Jeho méně známým příbuzným je vzácný vombat jižní, který se vyskytuje v úzkém pásu podél jižního pobřeží Nullarborské roviny u Velkého australského zálivu. Vombati jsou noční zvířata, která se živí výhradně spásáním trávy a různých bylin. Ve své podstatě jsou obdobou prasat. Vombat obecný žije v lesích a na travnatých loukách, kde si vyhrabává systémy nor, dlouhých od 5 do 20 metrů. Vombat jižní sice rovněž buduje chodby, ale příležitostně se zdržuje i v četných jeskyních a dutinách, které se v krasu Nullarborské roviny hojně nalézají. Nedostatek vody řeší tím, že ji v době jejího nedostatku získává pouze z potravy. V létě, kdy jsou teploty vysoké i v nočních hodinách, upadá do letního spánku. Oba vombati dorůstají délky jednoho metru a váží okolo 36 kg.

ObrazekJe to zvíře u nás poměrně málo známé. Jeho domovinou je Austrálie a patří do skupiny vačnatců. Dosahuje délky 70-120 cm a hmotnosti až 40 kg. Jeho tělo je uzpůsobeno životu pod zemí. Nápadná je jeho těžká a široká hlava a mohutné válcovité tělo bez ocásku. Vombat dokonale hrabe a jeho perfektně udržované chodby dosahují délky až několik desítek metrů. Vombat má vak obrácený dozadu, ve kterém samice nosí mládě šest měsíců a vodí ho s sebou průměrně rok. Vombat je uznáván jako chytré zvíře, v poměru k hmotnosti těla má největší mozek ze všech vačnatců. Zejména přední mozek je vyvinut silně, což svědčí o jeho evoluční výši a inteligenci. Ačkoli je vombat ve světě velmi známý, u nás se říká, že tvůrci učebnic zoologie na vombata prostě zapomněli.

Jeden strojový překlad: :-))))
Obrazek

ObrazekVombat obecný má holý čenich a vzhled pozoruhodně podobný medvědovi (proto se mu také říká medvědovitý). Je to hojně se vyskytující obyvatel podzemních nor; dovnitř vede jen jediný vchod, ale nora je pod zemí velmi rozvětvená a celková její délka může být až 200m. Tento vombat preferuje svahy nad říčkami a údolími, kde se pase zvláště v noci; živí se trávou, ostřicemi, kořínky a hlízami. V zimě se někdy pase ve dne nebo se vyhřívá na Slunci. Vombati žijí většinou samotářsky a staří samci mají tendenci vyhánět vetřelce ze svých domácích areálů, ale příležitostně naštěvují nory sousedů. Mládě po opuštění vaku matky sestrvává napřed uvnitř nory, v hnízdní komoře vyložené suchou trávou a listím. Vombat obecný není člověku nebezpečný, ale jeho nory mohou způsobit pád koní, skýtat úkryty pro dingy, podrýt břehové náspy a snižovat účinnost oplocení proti králíkům. Je dlouhý 0,7-1,2m. Ocas 2-3cm, Váží 25-40kg. Není ohrožený.

ObrazekVombat Chluponosý (známý pod jménem širokočelý) je ještě podsaditější a má kratší nohy než vombat obecný, delší uši, dlouhou hedvábnou srst strakatě hnědou a šedou a šedobílé chlupy na čenochu. Žije v koloniích, skupiny pěti až deseti zvířat obsazují systém (bludiště) nor na ploše několika set metrů čtverečních. Živý se v noci trávou a jinou nízkou vegetací. Staří samci vyhánějí vetřelce svého druhu, pokud se nejedná o říjné samice v období páření. Je dlouhý 77-95cm. Ocas je dlouhý 3-6cm. Váží 19-32kg. Není ohrožený.